Начин на приготвяне
Сипете маслото и кафявата захар в малка тенджерка, карамелизирайте на умерен огън за няколко минути.
В получения карамел пуснете обелените банани и ги оставете за 3-4 минути.
Добавете лимоновия сок и след няколко минути внимателно извадете карамелизираните банани. Охладете ги.
Междувременно разбийте яйцата и ги смесете с олиото, брашното, бакпулвера, ромовата есенция и сметаната. Разбъркайте до хомогенност.
Намазнете форма за кекс и я набрашнете.
Сипете половината от кексовата смес. Отгоре наредете единия от бананите (нарязан), след което залейте с останалата смес.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете кекса за 30 минути.
Охладете готовия кекс.
Загрейте останалия карамел от бананите и добавете към него леко затоплената сметана. Бъркайте до сгъстяване на соса.
Сложете кекса в подходяща форма за сервиране. Наредете отгоре резените от втория банан и полейте с карамеления сос.
Банановият кекс със сметана и масло е готов.