Самоса

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
31
18k
26/11/2011
"Опитахме тези самоси и полудяхме по тях! Опитайте и вие, но не носим отговорност ако преядете"
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции10 бр.
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо51 924
  • Преглеждания за месеца2011
  • Преглеждания за седмицата157
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното и 1/2 ч.л. сол се смесват. Добавят се 4 с.л. олио и се меси до получаване на едри трохи. Постепенно се добавя вода (около 110 мл) и се меси до получаване на хомогенна маса. Тестото се намазва с мазнина, покрива се и се оставя да престои не по-малко от половин час.

Междувременно картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на кубчета с големина половин сантиметър.

Четири супени лъжици олио се загряват в дълбок тиган на средно силен огън. След намаляване на огъня се слага ситнонарязания лук и се пържи до златисто-кафяв цвят. Добавят се граха, джинджифила, ситно нарязаните чушле и зелен кориандър, картофите, останалата сол, смления кимион, 1 ч.л. млян кориандър и 1 ч.л. гарам масала. Бърка се на слаб огън 3-4 минути и се маха от печката.

Тестото се премесва и се разделя на 10 топчета, които се разточват на кръгчета с диаметър 12-13 сантиметра. След като кръгчето се раздели на две, всяка половина се навива на конус (за слепване се използва вода), пълни се с около 2.5 ч.л. от картофената плънка и се захлупва.

Така готовите самоси се пържат на среден огън в дълбок тиган в олио на около 5 см. от дъното, след като то се е загряло. Пържи се докато самосите станат кафеникави и хрупкави, след което се изваждат, оцеждат от мазнината и се сервират горещи.

Рейтинг

5 13
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Галеан
Галеан
15.07.2012 16:21
тестото за самосата се прави с 1/1 бяло и нахутено брашно и с бакпулвер
1
0