Начин на приготвяне
Кремът се приготвя, като жълтъците се разбиват със захарта. Прибавя се постепенно врящото мляко с ванилиите и се бърка непрекъснато на слаб огън до сгъстяване, без да завира.
Отделно се разбива маслото и към него се прибавят половината от смлените бадеми и пудрата захар. Прибавя се млечната смес.
По дъното и стените на тавичка за торта се подреждат бишкоти, натопени в смес от сиропа и вишновката. Отгоре се намазва на дебел пласт част от крема, върху него се нареждат бишкоти, отново ново крем и т. н., докато тортената формичка се напълни.
Най-горният пласт е от бишкоти и върху него се слага чиния, за да тежи. Шарлотата се оставя в хладилника за няколко часа и след това се обръща в чиния за торта.
Шарлотата се намазва отстрани и отгоре с останалия крем, върху който се поръсват с бадеми. Отгоре се украсява с целите бадеми и вишните от сладкото.