Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Ориз със замразени зеленчуци и шафран

Ориз със замразени зеленчуци и шафран

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Ориз със замразени зеленчуци и шафран
Снимка: Росица Петрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Всеки е ял ориз със зеленчуци. Но този ориз с шафран е просто невероятен."

Необходими продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • замразени зеленчуци - 300 г микс (моркови, грах, карфиол, царевица)
  • лук - 1 глава
  • олио - 50 мл
  • масло - 1 с.л.
  • шафран - 2 г
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • къри - 1 ч.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • магданоз - 1/2 китка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете глава кромид лук на ситно и го задушете в загрято олио и масло с малко вода за няколко минути, докато лука омекне.

Прибавете замразените зеленчуци.

Щом и те се задушат, добавете добре измития ориз за рецептата и запържете, като бъркате непрекъснато.

След като ориза стане прозрачен, прибавете 1 чаша горещ зеленчукова бульон или вода, както и всички подправки и сол на вкус.

Прехвърлете оризчето в тава и прибавете още 2 чаши бульон.

Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за 30-40 минути, до готовност.

Преди сервиране поръсете ориза със зеленчуци и шафран със ситно нарязан пресен магданоз.

Ястието е чудна оризова гарнитура към печено месце или самостоятелно вегетарианско основно.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: