ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Печено пиле с лимони върху морска сол

Печено пиле с лимони върху морска сол

ЗориЗори
Експерт
1467236192294
Печено пиле с лимони върху морска сол
Снимка: Зори
1 / 10
03/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"С печено пиле с лимони върху морска сол започва всеки вълшебен обяд или незабравима вечеря."

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. охладено
  • морска сол - 1 кг
  • лимони - 1 бр.
  • чесън - 1 глава
  • мащерка - шепа клонки прясна
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • лют червен пипер - щипка
  • масло - 50 г меко
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Пилето се почиства и измива.

В тавичката, в която ще се пече пилето, постиламе хартия за печене и върху нея се изсипва морската сол.

Пилето се пръсва с подправките - черен пипер и едро смлян лют червен пипер на вкус, като част от тях се втриват и във вътрешността на пилето. Намазва се хубаво от вътре и от вън с маслото.

Допълнително сол не е необходимо да се слага, тъй като пилето ще си поеме достатъчно при печенето от морската сол.

Пилето се прехвърля в тавичката за печене върху солта.

Лимонът се разрязва на половинки и се пъха в пилето.

Клонките прясна мащерка и цялата глава чесън се пъхат във вътрешността на пилето.

Отгоре тавата с пилето върху сол се покрива с алуминиево фолио.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна решетка около час и малко (според големината на пилето).

В края на печенето алуминиевото фолио се отстранява и пилето се връща в печката до получаването на апетитен златисто-кафяв цвят.

Поднася се с млечен сос.

С печено пиле с лимони върху морска сол започва всеки вълшебен обяд или незабравима вечеря.

Добър апетит!

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: