Начин на приготвяне
Първо, омесваме каймата в подходяща купа с настърганата на ренде глава лук, пасираните скилидки чесън и подправките.
Покриваме с фолио и оставяме да престои така в хладилник за няколко часа.
Слагаме в тиган зехтин и задушаваме в него настъргания на ренде морков. После добавяме каймата и разбъркваме, докато стане на бучки.
След което включваме доматите и зеленчуковия бульон. Оставяме тази смес да ври на слаб огън за около 10 минути.
Приготвяме соса Бешамел, като разтопяваме маслото в подходящ съд и добавяме при непрекъснато бъркане брашното.
След което изсипваме и прясното мляко и бъркаме соса, докато млякото заври. Добавяме и подправките.
Следва да сглобим лазанята.
В йенски съд слагаме пергаментова хартия. Първо, покриваме дъното с малко сос Бешамел, като го разнасяме добре по дъното на съда. Следва да добавим ред кори, така че да се припокриват (в случая указанията на кутията посочваха корите да не се варят предварително).
После слагаме от плънката с каймата и поръсване отгоре с малко настърган кашкавал. Следва да се добави отново малко сос Бешамел, после пак ред кори, последван от плънка с кайма, която отново се поръсва отгоре с настърган кашкавал.
Редим в тази последователност, докато привършат корите лазаня.
Последният ред кори покриваме с останалия сос Бешамел. Върху тях плънка с кайма не поставяме. Печем лазанята в предварително загрята до 180°C фурна за около 45 минути, покрита с капака на йенския съд.
На около 30-та минута махаме капака и поръсваме отгоре с кашкавал.
Печем до златист загар без капак нашата класическа лазаня.
Щом лазанята е готова, я вадим от фурната и я оставяме за 10-15 минути настрана.
Накрая я нарязваме на парчета и я поднасяме топла класическа лазаня с кайма.
Да Ви е сладко!