Начин на приготвяне
Лукът, морковът и чесънът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в дълбок тиган и се задушават в малко мазнина. След като омекнат, към тях се прибавя каймата (за предпочитане телешка), като се разбърква периодично, докато стане на трохи. Прибавят се настърганите домати, а малко след това и виното.
Сосът се овкусява със сол, черен пипер, сушен риган и босилек. След като се посгъсти, се дръпва от котлона и на негово място се слага съд, в който ще се приготви белият сос. В него се слага кравето масло.
Като се разтопи, се прибавят две супени лъжици брашно. Брашняната кашица се разбърква и след като придобие златист цвят, се налива прясното мляко. Сосът се разбърква периодично, за да не загори. След като заври и се сгъсти, се прибавя сол на вкус и щипка индийско орехче.
По време на приготвяне на сосовете се слагат макароните да се сварят в подсолена вода.
След като са сварени, се отцеждат и една трета от тях се изсипват на дъното на тавичка. Отгоре се поливат с двата вида сос и се поръсват с настъргана моцарела.
Следва пак ред макарони, червен сос, бял сос, моцарела. Изсипват се и последните макарони, като отгоре се заливат само с останалия бял сос и се поръсват с моцарела.
Тавата се слага във фурната и макаронената лазаня се запича за около половин час или докато придобие хубав загар.