Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Спаначени тимбали с винен сос

Спаначени тимбали с винен сос

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
283128
Спаначени тимбали с винен сос1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • хляб - 300 г, на кубчета
  • прясно мляко - 3/4 ч.ч. (180 мл)
  • спанак - 1, 25 кг, почистен от дръжките
  • масло - 6 с.л.
  • пармезан - 1/2 ч.ч. (60 г)
  • яйца - 2 бр.
  • бадеми - 1/2 ч.ч. (50 г), нарязани
  • индийско орехче - 1/8 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • моркови - 200 г, на кубчета
  • Сос с бяло вино
  • бяло вино - 1 ч.ч., сухо
  • лук - 1 глава, шалот, на ситно
  • сметана - 1 1/4 ч.ч., нискомаслена
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлябът се залива с прясното мляко. Оставя се да престои 15 мин. Спанакът се почиства и измива. Запарва се в тенджера само с водата, полепнала по листата му. Изцежда добре и се нарязва.

Спанакът се запържва с 3 с.л. от маслото около 2 мин. Накиснатият хлябът, 1/3 от спанака, пармезанът, яйцата, бадемите, останалото масло и индийско орехче се блендират. Овкусяват се със солта и черния пипер. Фурната се загрява предварително до 190 градуса.

Мажат се с масло 6 малки формички за пудинг, които се пълнят до средата с пюрираната спаначена смес. Добавят се морковите и останалият спанак. Тава се пълни с вода, където се редят формичките на водна баня. Пекат се 50 мин. След като се извадят се оставят встрани.

Сос за бяло вино: Кипва се виното с шалота и се оставя да къкрят, докато виното намалее. Държи се на котлона, докато се сгъсти. Овкусява се със солта и пипера. Тимбалите се заливат със соса. Поръсват се с червен пипер и индийско орехче.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: