Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Моркови и зелен фасул на фурна

Моркови и зелен фасул на фурна

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
283128
Моркови и зелен фасул на фурна1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • лук - 1 глава, ситно нарязана
  • масло - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. (250 мл)
  • сметана - 1/2 ч.ч. (125 мл), пълномаслена
  • магданоз - 1 с.л.
  • моркови - 500 г, нарязани по дължина
  • зелен фасул - 300 г, с отрязани краища и изчистен от конците
  • чесън - 1 скилидка
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • пармезан - 2/3 ч.ч. (80 г)
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява предварително до 150 градуса. Намазва се форма за печене, дълбока 20 см. Лукът се запържва в 1 с.л. от маслото, докато омекне. Кипва се прясното мляко и сметаната.

Лукът се залива с млечната смес и се добавя магданозът. Оставя се встрани за 15 мин., после се блендира, за да се получи гладка смес.

Морковите и зеленият фасул се попарват, след което се изцеждат добре. Зеленият фасул и чесънът се запържват. В приготвената форма за печене се редят морковите и зеленият фасул на пластове, като се редуват. Разбиват се двете яйца и двата жълтъка, сиренето и сметановият сос, докато се смесят добре.

Зеленчуците се заливат с получената смес. Пекат се около 25-30 мин., или докато сместа стегне. Запича се отгоре.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: