Начин на приготвяне
В тенджера се слагат да се варят млякото, водата, ориза, захарта и солта. Малко преди да се свари ориза се добавя като застройка брашното. Така ври още малко, за да се сгъсти леко и се сваля от котлона.
По желание се прибавя ванилия, а който обича и настъргана кора от лимон. Накрая може да се добави и бучка масло. Разсипва се в купички.
По желание може да се поръси с канела.
Коментари
Оризът (1 ч.ч.) се измива добре и е вари с водата (1 ч.ч.), докато я поеме напълно. Налива се прясното мляко (8 ч.ч.), сипва се захарта (1 ч.ч.) и се вари още 5-10 минути. Нишестето (4 с.л.) се разтваря в малко хладко мляко и се сипва на струйка в ориза при непрекъснато бъркане. Щом сутляшът се сгъсти, съдът се маха от котлона. Сипва се в купички и се поръсва обилно с канела. Поднася се охладен.
Това в село Гранит беше традиционно мезе за ракия.