Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Пай със зеленчуци и сирене

Пай със зеленчуци и сирене

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
283128
Пай със зеленчуци и сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
1 мин.
Общо
31 мин.
Порции
4
"Зеленчуков пай, от който ще искате със сигуност повече от едно парче"

Необходими продукти

  • лук - 1/2 глава, кромид
  • зехтин - 3 с.л.
  • чушки - 1/2 бр., почистена от семенната част
  • чушки - 1/2 бр., червена
  • тиквички - 1 бр., малка, на кубчета
  • патладжани - 125 г, на кубчета
  • чери доматчета - 10 бр., на кубчета
  • сол - на вкус
  • бульон - 4 с.л., зеленчуков
  • тесто - 250 г, многолистно, замразено, след това размразено
  • сирене - 2/3 ч.ч., Рикота
  • пармезан - 4 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява предварително до 190 градуса. Намазва се с растително масло тава за печене на пай с диаметър 28 см. Лукът се запържва в зехтина на умерена температура, докато омекне. Прибавят се чушките, тиквичката, патладжаните, които се запържват около 5 мин.

Прибавят се доматите и се поръсват със сол. Похлупва се с капак и се държи на слаб огън около 15 мин., като се разбърква. Когато течността се изпари, се добавя бульонът.

Тестото се разточва с дебелина 3 мм. Разстила се върху приготвената форма за печене и се надупчва цялата повърхност с вилица.

Покрива се с алуминиево фолио, като се притиска към кората. Пече се около 15-18 мин., докато стане светлокафяво. Зеленчуците се разбъркват с двата вида сирене и жълтъка.

Получената зеленчукова смес се нанася върху тестото. Печем нашия солен пай около 20-25 мин. - докато сместа стегне.

Вкусен зеленчуков пай, подходящ за безмесна диета.

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: