Начин на приготвяне
Разрежете корите за баница по дължина на три равни части.
Разтопете половината от маслото.
Вземете една кора за баница и я намазнете с масло. Върху нея слжоете втора кора и отново я намазнете.
Хванете в единия край в средата и завийте внимателно на хармоника. Двете странични части съединете и обърнете, за да се образува ветрило.
В средата сипете от смлените орехи, смесени с канела.
Завийте краищата, за не се вижда плънката. Постъпете така с всички кори.
Наредете баклавичките в тава за печене.
Включете фурната на 180 градуса и изпечете до хубав загар. Охладете я.
Пригответе захарния сироп, като за целта смесите водата и захарта. Варете 10-тина минути на умерен огън, а накрая добавете ванилията. Охладете леко и залейте баклавичките. Оставете да се напоят за един ден.
Баклавичките хармоника са много сочни.