Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклавички хармоника

Баклавички хармоника

Баклавички хармоника
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12

Необходими продукти

  • орехи - 300 - 400 г
  • кори за баница - 1 пакет (500 г)
  • масло - 125 грама
  • канела
  • за сиропа
  • захар - 400 грама
  • вода - 500 мл
  • ванилия - 1 бр. (2 г)
  • лимонов сок - 2 - 3 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрежете корите за баница по дължина на три равни части.

Разтопете половината от маслото.

Вземете една кора за баница и я намазнете с масло. Върху нея слжоете втора кора и отново я намазнете.

Хванете в единия край в средата и завийте внимателно на хармоника. Двете странични части съединете и обърнете, за да се образува ветрило.

В средата сипете от смлените орехи, смесени с канела.

Завийте краищата, за не се вижда плънката. Постъпете така с всички кори.

Наредете баклавичките в тава за печене.

Включете фурната на 180 градуса и изпечете до хубав загар. Охладете я.

Пригответе захарния сироп, като за целта смесите водата и захарта. Варете 10-тина минути на умерен огън, а накрая добавете ванилията. Охладете леко и залейте баклавичките. Оставете да се напоят за един ден.

Баклавичките хармоника са много сочни.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: