Начин на приготвяне
Свинското бонфиленце се почиства от мазнината, ципите и жилите. На дъното на тенджера или дълбока тава се слага морската сол, така че да покрие дъното. Отгоре се поставя месото, след което се покрива плътно с останалата морска сол.
Бонфилето престоява в солта 24 часа. Солта изсмуква водата от месото и то променя цвета си, което е нормално. След това се изважда от солта и се измива много добре.
Слага се да се изкисне в тенджера с вода за около два часа, като водата се сменя на два пъти. След изкисването филето се отцежда и подсушава.
В подходящ съд се смесват всички подправки - чубрица, червен и черен пипер, сминдух.
Бонфилето се овалва в сместа от подправки от всички страни, след което се изтръсква леко. В единия му край се промушва здрав конец или конец, с който се закача на хладно, сухо и проветриво място да съхне.
Суши се филето Елена около две седмици, след което е готово за консумация в компанията на чаша вино.
Филе Елена по семейна рецепта за празник на трапезата. Любимото сушено месо!