Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пастърма»Филе Елена по семейна рецепта

Филе Елена по семейна рецепта

Филе Елена по семейна рецепта3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Домашно филе Елена по семейна рецепта - определено трябва да си я запишете"

Необходими продукти

  • свинско бонфиле - 1 кг
  • морска сол - 1 и 1/2 кг
  • чубрица - 3 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • лют червен пипер - 1/4 ч.л.
  • сминдух - 1/2 с .л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското бонфиленце се почиства от мазнината, ципите и жилите. На дъното на тенджера или дълбока тава се слага морската сол, така че да покрие дъното. Отгоре се поставя месото, след което се покрива плътно с останалата морска сол.

Бонфилето престоява в солта 24 часа. Солта изсмуква водата от месото и то променя цвета си, което е нормално. След това се изважда от солта и се измива много добре.

Слага се да се изкисне в тенджера с вода за около два часа, като водата се сменя на два пъти. След изкисването филето се отцежда и подсушава.

В подходящ съд се смесват всички подправки - чубрица, червен и черен пипер, сминдух.

Бонфилето се овалва в сместа от подправки от всички страни, след което се изтръсква леко. В единия му край се промушва здрав конец или конец, с който се закача на хладно, сухо и проветриво място да съхне.

Суши се филето Елена около две седмици, след което е готово за консумация в компанията на чаша вино.

Филе Елена по семейна рецепта за празник на трапезата. Любимото сушено месо!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: