Начин на приготвяне
Целите картофи се поставят в тенджера с подсолена вода. Варят се с кората (без да се белят) до полуготовност.
На полусварените картофи се изрязва капаче, а отвътре се издълбават. Поръсват се със сол и оставят на страни. Издълбаната част се намачква с вилица.
Прибавят се крема сиренето и нарязаното на дребно прошуто (може да се замени с бекон). Сместа се разбърква хубаво и с нея се напълват издълбаните картофи.
Поставят се в намазнена тавичка, върху всеки се поръсва настърган кашкавал, след което се слагат във фурната.
Запичат се на 200 градуса, докато кашкавалът се разтопи и придобие приятен загар.
Пълнените картофи се сервират топли, поръсени с малко накълцан магданоз или други зелении.
Пълнените картофи с прошуто и крема сирене са готови.