Начин на приготвяне
Първо почистете много добре шарана от вътрешностите и люспите. Измийте го старателно и го посолете отвсякъде. Оставете да престои за половин час.
Обелете лука и праза, наситнете ги. Сипете ги в тава заедно с олиото и ги пъхнете в загрята фурна. Гответе до омекването им. Извадете и прибавете захарта, боба, доматите, гъбите и чесновите скилидки.
Разбъркайте зеленчуците и поставете отгоре шарана (измит от солта). Поръсете с двата вида пипер и добавете дафиновите листенца.
Печете рибата на 190 градуса. Към средата на печенето извадете и добавете орехите и бялото вино.
Когато сосът в тава остане само на мазнина, добавете брашното, което сте размили с малко вода.
Изключете фурната и оставете печения шаран вътре до охлаждане на температурата.
Най-вкусният никулденски шаран е готов.