Начин на приготвяне
Тиквата се обелва и настъргва на едро ренде. Към нея се прибавя медът, грисът, счуканите орехи и канелата. Сместа се разбърква хубаво и се оставя настрани.
Вземат се три фини кори, като всяка се намазва с краве масло и се подреждат една върху друга. Отгоре се разпределя от плънката и корите се навиват на руло.
Така се процедира и с останалите кори. Нареждат се в намазнена тавичка, а отгоре се намазват с останалото масло.
С остър нож рулата се разрязват на по-малки парченца, след което тиквеникът се слага да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около половин час.
Готовият тиквеник се напръсква с газирана вода и покрива с памучна кърпа.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.
Тиквеникът с мед и орехи е готов.