Начин на приготвяне
Натрошете маята в купичка и я залейте с малко хладка вода. Разбъркайте и и оставете да шупне.
Пресейте върху кухненския плот брашното. Оформете кладенче в средата и добавете солта. Сипете вътре шупналата мая и малко топла вода и започнете разбъркването. Сипвайте още вода и месете до получаване на меко и гладко тесто. Обикновено са необходими около 20 минути.
Оформете готовото тесто на топка и го сложете в купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
Набрашнете плота и сложете тестото отгоре. Поръсете с брашно и оформете на руло. Нарежете рулото на 6 парчета, а всяко едно оформете на топка.
Загрейте много добре тиган с незалепващо покритие.
Разтеглете с ръце всяка топка и оформете плоска питка. Изтупайте излишното брашно и запечете в сух тиган до хубав златист загар.
Обръщайте пърленките с помощта на чиния. Малко преди да са готови, намажете едната страна на питката с ароматна чеснова паста и поръсете с настърган кашкавал. Печете за още кратко.
Турската Базлама е много вкусна!
Коментари