Начин на приготвяне
Измийте ябълките и ги нарежете на парчета. Сипете ги в трилитров буркан, като го пълните до 3/4 от обема му.
Сипете вода в купичка и разтворете меда и захарта. Сипете ги в буркана.
Преварете вода и охладете. Сипете количество, което трябва да покрие плодовете. Затворете отвора на буркана с тензух, който сте пристегнали с ластик.
Необходимо е да се получи оцетна гъба. В продължение на една седмица разбърквайте по 1-2 пъти дневно с помощта на дървена лъжица. След това оставете смесат да престои.
Шест седмици по-късно прецедете сместа.
Оцетната гъба може да съхранявате в хладилника за следващо приготвяне на домашен оцет.
След 10 дни прецедената смес става мътна и се образува утайка. Прецедете повторно и ябълковият оцет е готов.
Старата рецепта за ябълков оцет е изпълнена.
Прочети също за какво е полезен ябълковия оцет или как да си приготвиш ябълков сайдер.