ezine.bg»Рецепти»Подправки и Заготовки»Домашен Оцет»Стара рецепта за ябълков оцет

Стара рецепта за ябълков оцет

Стара рецепта за ябълков оцет
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3ВИДЕО
23/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Ето на това казваме оцет, нищо общо с тези по магазините"

Необходими Продукти

  • захар - 50 грама
  • ябълки - 1500 - 2000 грама
  • мед - 1 - 2 с.л.
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ябълките и ги нарежете на парчета. Сипете ги в трилитров буркан, като го пълните до 3/4 от обема му.

Сипете вода в купичка и разтворете меда и захарта. Сипете ги в буркана.

Преварете вода и охладете. Сипете количество, което трябва да покрие плодовете. Затворете отвора на буркана с тензух, който сте пристегнали с ластик.

Необходимо е да се получи оцетна гъба. В продължение на една седмица разбърквайте по 1-2 пъти дневно с помощта на дървена лъжица. След това оставете смесат да престои.

Шест седмици по-късно прецедете сместа.

Оцетната гъба може да съхранявате в хладилника за следващо приготвяне на домашен оцет.

След 10 дни прецедената смес става мътна и се образува утайка. Прецедете повторно и ябълковият оцет е готов.

Старата рецепта за ябълков оцет е изпълнена.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: