Начин на приготвяне
Измиваме и нарязваме лука на ситно.
Изсипваме го в затоплената мазнина и го задушаваме до омекване, заедно с червеният пипер, настърганите на едро ренде домати и нарязаната на филийки целина. Прибавяме брашното (препечено до карамелен цвят) и разбъркваме.
Заливаме зеленчуците с предварително затоплена вода, докато ги покрием с нея. Оставяме ястието от зеленчуци да къкри на тих огън до омекване и на целината.
Попарваме маслините в гореща вода и ги прибавяме в тенджерата върху омекналата вече целина. Оставяме да клокне за няколко минути и отстраняваме от огъня.
Поднасяме яхнията, поръсена със ситно нарязан магданоз и с разреден разтвор на лимонов сок.
Яхния от целина с маслини сервираме с царевичен хляб.