Начин на приготвяне
Нарежете на парчета тиквата и я сложете в тава. Поръсете я с брашното и разбъркайте добре, за да се овалят хубаво парчетата.
Затоплете млякото и прибавете захарта, разбъркайте докато се разтвори.
Разбийте яйцата и налейте към тях прясното мляко, добавете ванилията.
Сипете тази смес върху тиквата. Нарежете маслото и го наредете отгоре.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете тиквата до апетитен загар.
Междувременно пригответе карамеления сос. Сипете в малка тенджерка захарта и я карамелизирайте.
Добавете топлата сметана и върнете на огъня. Разбъркайте до разтваряне на карамела и свалете от котлона. Прибавете маслото и разбъркайте.
Полейте печената тиква с охладения сос. Може да добавите и смокини от сладко за още по-хубав вкус.
Печената тиква за най-претенциозните е страхотна.