Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Печена тиква»Печена тиква за най-претенциозните

Печена тиква за най-претенциозните

Печена тиква за най-претенциозните
Снимка: Христинка Колева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Дори и най-претенциозните ще се влюбят в тази печена тиква"

Необходими продукти

  • яйца - 5 броя
  • прясно мляко - 1 л
  • тиква - 1800 грама (почистена)
  • захар - около 350 г
  • масло - 80 грама
  • брашно - 3 с.л.
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • за карамеления сос
  • захар - 300 грама
  • масло - 30 грама
  • течна сметана - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на парчета тиквата и я сложете в тава. Поръсете я с брашното и разбъркайте добре, за да се овалят хубаво парчетата.

Затоплете млякото и прибавете захарта, разбъркайте докато се разтвори.

Разбийте яйцата и налейте към тях прясното мляко, добавете ванилията.

Сипете тази смес върху тиквата. Нарежете маслото и го наредете отгоре.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете тиквата до апетитен загар.

Междувременно пригответе карамеления сос. Сипете в малка тенджерка захарта и я карамелизирайте.

Добавете топлата сметана и върнете на огъня. Разбъркайте до разтваряне на карамела и свалете от котлона. Прибавете маслото и разбъркайте.

Полейте печената тиква с охладения сос. Може да добавите и смокини от сладко за още по-хубав вкус.

Печената тиква за най-претенциозните е страхотна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: