Начин на приготвяне
Първо направете крокана.
Запечете орехите в сух тиган за няколко минути, като разбърквате непрекъснато. Прибавете захарта и разбъркайте до карамелизиране.
Сипете карамелизираните ядки върху хартия за печене и ги разстелете. Оставете да се охладят и начупете крокана.
Наситнете локума и го оваляйте в пудра захар.
Разбийте яйцата заедно с ванилийките и захарта. На тънка струя сипете олиото. Добавете киселото мляко с угасената в него сода.
Последно добавете пресятото брашно и половината от крокана, локума и сушените плодове.
Намазнете форма за кекс и поръсете с филираните бадеми. Сипете вътре сместа и поръсете отгоре с останалите половинки крокан и лук. Притиснете навътре локума.
Печете кекса в загрята на 170 градуса фурна за 35 минути. Охладете и го обърнете върху поднос.
Празничният кекс и за най-претенциозните е готов.