Начин на приготвяне
Изчистете спанака от дръжките и измийте със студена вода.
Поставете го в купа заедно с олиото и пасирайте с пасатор.
В друга купа разбийте яйцата, захарта и ванилията с миксер до пухкав бял крем. Добавете спанака и брашното (на малки количества), без да спирате да бъркате.
Сложете хартия за печене на форма с падащо дъно и прехвърлете спаначената смес вътре.
Изпечете на 170 °C до суха клечка. Извадете и оставете да се охлади напълно.
В купа разбийте маскарпонето, заквасената сметана и половината захар до еднородна смес.
В друга разбийте сметаната, ванилията и останалата захар до твърди връхчета.
Съединете ги в един крем и оставете в хладилника, ако е топла стаята.
Спаначения блат за торта разрежете на три равни части.
Намажете с крем между всеки блат, като завършите със сметанов крем.
Отгоре сложете горските плодове и оставете различната сметанова торта в хладилника за няколко часа или един ден.
*Може да сложите и от горските плодове между блатовете на тази торта със спаначени блатове и плодове, въпрос на вкус