Начин на приготвяне
Задушете ориза в 750 мл подсолена вода и 30 мл олио на бавен огън. Гъбите нарежете на филии и сварете в до готовност в подсолена вода, в която сте добавили черния пипер и дафиновия лист. След това ги отцедете и ги нарежете на ситно.
Загрейте останалото олио и запържете ситна нарязаната шунка. Извадете я и я приберете на топло. След това добавете в мазнината от пърженето наситнения чесън и пържете още 1 минута. Добавете пасираните домати и варете на умерен огън до сгъстяване на соса.
В дълбока супа смесете ориза, гъбите и ситно нарязания магданоз. Обърнете купата в средата на чиния за сервиране. Отстрани сложете от доматения сос и поръсете обилно ризотото с пармезан.
Ризото с гъби и шунка - ястие с ориз от италианската кухня.