Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с гъби и шунка

Ризото с гъби и шунка

IlariaIlaria
Новак
59762531
Ризото с гъби и шунка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • ориз - 300 г
  • шунка - 150 г
  • пармезан - 150 г
  • домати - 400 г консервирани
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • гъби - 250 г печурки
  • олио - 150 мл
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • дафинови листа - 1 бр.
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задушете ориза в 750 мл подсолена вода и 30 мл олио на бавен огън. Гъбите нарежете на филии и сварете в до готовност в подсолена вода, в която сте добавили черния пипер и дафиновия лист. След това ги отцедете и ги нарежете на ситно.

Загрейте останалото олио и запържете ситна нарязаната шунка. Извадете я и я приберете на топло. След това добавете в мазнината от пърженето наситнения чесън и пържете още 1 минута. Добавете пасираните домати и варете на умерен огън до сгъстяване на соса.

В дълбока супа смесете ориза, гъбите и ситно нарязания магданоз. Обърнете купата в средата на чиния за сервиране. Отстрани сложете от доматения сос и поръсете обилно ризотото с пармезан.

Ризото с гъби и шунка - ястие с ориз от италианската кухня.

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: