Ezine.bg»Рецепти»Риба»Филенца от ципура в гъбен сос

Филенца от ципура в гъбен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Филенца от ципура в гъбен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
28 мин.
Общо
43 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • ципура - 4 филета (около 550 г)
  • зехтин - 4 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • див лук - 8 стръкчета
  • сол - 4 щ.
  • бял пипер - 2 щ.
  • За маслен сос от Пачи крак
  • пачи крак - 80 грама
  • масло - 180 грама
  • чесън - 1 скилидка
  • жълтъци - 2 броя
  • яйца - 1 бр. XL
  • розе - 50 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • бял пипер - 2 щ.
  • естрагон - 1 ч.л.
  • нишесте - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете филетата от риба, запазете кожата. Поръсете ги със сол и бял пипер.

Наситнете гъбите и чесъна.

Сипете в тенджерка виното с оцета. Щом кипнат, добавете гъбите и чесъна, варете ги под капак за 7 минути. Прибавете маслото, овкусете със сол, естрагон и бял пипер. Бъркайте до разтопяването на маслото и свалете от огъня.

Разбийте жълтъците с яйцето с малко нишесте и щипка сол. Когато температурата на маслото спадне, сипете яйцата към соса и върнете на слабия огън. Гответе около 8 минути с непрекъснато бъркане.

Изпечете филетата от ципура на намазнен тиган. Първо ги слагайте с кожата надолу, а когато ръбовете побелеят, обърнете за кратко и от другата страна.

Наситнете дивия лук и поръсете всяко филе. Полейте отстрани с топлия гъбен сос и украсете с резени лимон.

Филенцата от ципура в гъбен сос са много вкусни.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: