Агнешки котлети с картофи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Агнешки котлети с картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
138 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • бяло вино - 250 мл
  • картофи - 4 големи
  • агнешки котлети - 800 грама
  • чесън - 1 глава
  • зехтин - 1 к.ч. за маринатата + още за поръсване
  • розмарин - 2 - 3 сушени или пресни стръка
  • джоджен - 3 щ.
  • червен пипер - 3 щ.
  • черен пипер - 3 щ.
  • лют пипер - 2 щ.
  • захар - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете агнешките котлети, измийте ги и ги подсушете добре.

За маринатата за агнешкото смесете зехтина с бялото вино, черния и лютия пипер, половината от розмариновите листенцда и джоджена.

Прибавете лъжица захар и разбъркайте. Залейте агнешкото и оставете да се маринова за няколко часа.

Обелете главата чесън и намачкайте леко скилидките. Нарежете картофите на едри парчета.

В тава за печене сипете малка част от маринатата, прибавете чесъна и картофите. Овкусете ги с малко червен пипер, останалия розмарин и сол на вкус. Отгоре наредете агнешките котлети и полейте с останалата марината.

Поръсете с още малко сол, зехтин и и налейте около 150 мл вода. Завийте с алуминиево фолио.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете агнешкото около 20 минути. Намалете градусите на 150 и печете още около 80 минути.

В края на печенето махнете фолиото и увеличете огъня, за да получи месото апетитен загар.

Агнешките котлети с картофи са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: