Начин на приготвяне
Почистете от мустачетата пресния чесън, отрежете стъблото му и обелете най-външните чсзти.
Наредете в буркан почистения чесън и го залейте със студена вода. Сложете капачката, но без да я звивате. Оставете така на хладно и тъмно място.
За три последователни дни трябва да смените водата 3 пъти - по 1 път дневно.
След като смените и последната вода, добавете в буркана захарта, оцета и солта.
Залейте с нова вода. Ако искате, може да добавите малко джанки и люти чушлета, които сте надупчили на няколко места.
Сложете капачката на буркана (отново без да запечатвате) и оставете на хладно и тъмно място за още някоко дни.
След това налейте още вода, ако се е изпарила, запечайте буркана и приберете на хладно.
След един месец чесънът вече ще е готов за консумиране.
Киселият чесън с джанки в буркани е много вкусен.