Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Агнешка мусака с ориз

Агнешка мусака с ориз

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
822693k
Агнешка мусака с ориз
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • агнешко месо - 750 г
  • моркови - 2 бр.
  • пресен лук - 2 връзки
  • целина - 1/3 малка глава
  • краве масло - 40 г краве
  • ориз - 80 г
  • мазнина - 1 к.л. растителна
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 3 ч.ч.
  • кисело мляко - 2 ч.ч.
  • лимонов сок
  • джоджен - 1/2 връзка
  • магданоз - 2 връзки
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 10 зърна
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете агнешкото месо и го нарежете на малки парченца.

Запържете го в растителна мазнина и го извадете.

В същата мазнина сотирайте нарязаните на ситно лук и морков.

Накиснете ориза във вода за около 20 минути, отцедете го и го изплакнете.

Добавете го към зеленчуците.

Върнете месото и го овкусете с черния пипер и солта. Залейте го с водата и го оставете на котлона да къкри.

Нарежете магданоза на ситно и го добавете заедно с джоджена.

Изсипете всички продукти в голяма тава и ги залейте с млечно-яйчената смес, лимоновия сок и брашното.

Запържете маслото за кратко в тиган заедно с червения пипер.

Изсипете го върху застройката и сложете няколко листенца джоджен.

Сложете вкусната мусака да се пече на 180°C до готовност.

По желание при готовност я поднесете с кисело мляко.

Агнешката мусака с ориз е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: