Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки питки»Бъркани лимецови питки с маслини и чедър

Бъркани лимецови питки с маслини и чедър

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Бъркани лимецови питки с маслини и чедър
Снимка: Росица Петрова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
7
"Кой би искал нещо друго за хапване след тези разкошни лимецови питки"

Необходими продукти

  • брашно от лимец - 180 г
  • брашно от елда - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 10 г прясна
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 к.л.
  • заквасена сметана - 120 г (или гъсто кисело мляко)
  • вода - 100 мл
  • олио - 5 с.л.
  • маслини - 100 г
  • чедър - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко водата и разтворете в нея маята и захарта.

Пресейте двата вида брашно, добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче.

Прибавете сместа с маята, заквасена сметана, яйцето и олиото и разбъркайте добре с лъжица.

Накрая прибавете нарязани на дребни кубчета чедър и маслини, които предварително сте обезкостили.

Разбъркайте добре и покрийте тестото със стреч фолио. Оставете тестото за бърканите питки да втаса за един час.

След това покрийте тава с хартия за печене. С помощта на лъжица гребвайте от тестото и оформете малки питки. Може и с намазани с олио ръце. Но тестото е доста лепкаво. От това количество направих 7 лимецови питки.

Включете фурната да загрява на 200 °C.

Щом температурата е достигнала, сложете бърканите лимецови питки с маслини и чедър да се пекат за около 25 минути, докато леко се зачервят.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: