Начин на приготвяне
Прасковите се обелват и сваряват във водата, в която се добавя и 1/2 чаша захар.
Полученият компот се оставя да изстине, след което плодовете се изваждат, за да се отцедят. Ако имате готов компот от праскови може да използвате него.
Блатът се приготвя, като, първо, се разбиват яйцата и към тях се добавя пудрата захар. Бърка се в продължение на 5-6 минути, след което се добавят пресятото брашно, бакпулвера и ванилията.
Тавата се намазва с разтопеното масло, нареждат се прасковите и отгоре се изсипва сместа за блата. Сладкишът с праскови се пече в предварително загрята фурна на 160-170 градуса около 40 минути - до суха клечка.
Когато сладкишът е готов, отворете леко вратичката на фурната и го оставете в нея за 10-15 минути.
След като го извадите от фурната, го оставете да изстине много добре, след което обърнете тавата върху поднос и го залейте със сока от компота.
Количеството компот зависи от вашия вкус. Ако искате по-сиропиран сладкиш - сложете повече компот.
Изчакайте поне 2 часа преди консумация, за да попие добре течността в сиропирания сладкиш с праскови.
Коментари