Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Фрикасе»Лимонено фрикасе по гръцки

Лимонено фрикасе по гръцки

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Лимонено фрикасе по гръцки4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"С удоволствие ще опитаме лимоненото фрикасе по гръцки, защото звучи обещаващо вкусно"

Необходими продукти

  • пилешко месо - 500 г
  • лимони - 1 1/2 бр.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • масло - 30 г
  • риган - 1 ч.л. сух
  • брашно - 2 с.л. препечено
  • сол
  • черен пипер
  • за картофеното пюре
  • картофи - 3 бр.
  • масло - 30 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За това вкусно и свежо фрикасе по гръцки може да ползвате както пилешко филе, така и месо от бутчета, обезкостени и без кожа.

Нарежете месото на хапки и го запържете до златисто в загрято олио и масло.

В купа смесете брашното, ригана и прясно изцеден лимонов сок. Разбъркайте добре до хомогенност. С тази смес полейте месото и прибавете сол и черен пипер на вкус, както и малко гореща вода.

Разбъркайте и оставете ястието да къкри на тих огън за 20 минути, докато леко се сгъсти.

През това време си приготвите картофеното пюре, което ще е гарнитурата към това ретро ястие.

Сварете картофите в подсолена вода до готовност. След това ги обелете и намачкайте на пюре.

Прибавете към горещите картофи маслото, за да се разтопи, и след това прясно мляко, както и подправките. Разбъркайте добре.

Сервирайте лимоненото фрикасе по гръцки топло с няколко топки картофено пюре.

Бързо, лесно и много свежо ястие, подходящо за лека вечеря или обяд.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: