Начин на приготвяне
В дълбока купа смесете киселото мляко и 200 мл гореща вода. Разбъркайте и прибавете към получения айрян натрошена мая и захарта. Оставете сместа за 10 минути, докато се активира маята.
След това добавете две яйца, предварително разбити, олиото и брашното, смесено със солта.
Разбъркайте добре, до хомогенност. Покрийте купата с кърпа и оставете да втаса за около 1 час.
Загрейте тиган с незалепващо покритие или сач. След това намалете температурата на умерена. От 6 степени намалих на 4-та.
Без да бъркате тестото, гребвайте с черпак. Изсипете съдържанието в центъра на тигана и с обратната страна на черпака разпределете сместа за катми равномерно.
Печете катмите по минута от всяка страна.
Всяка готова катма намажете с масло. От това количество направих 8 броя.
Получиха се вкусни и пухкави родопски катми с лимец, които поднесох с домашен мед. Разбира се, еднакво вкусни са както със сладка, така и със солена плънка. Можете да ги гарнирате, с каквото хапвате любимите си палачинки по принцип.
Опитайте!
Добър апетит!