Начин на приготвяне
Изкусителна хрупкава коричка и кремообразна вътрешност с вкус на спанак и кашкавал - това са тези прекрасни крокети.
Приготвят се на базата на така наречения твърд бешамел, а кашкавалът прави сместа да стегне още повече.
Лукът се запържва във олиото и маслото до омекване.
Сипва се брашното със солта и се бърка за кратко, след което се налива млякото и разбива с телена бъркалка, за да се разбият всички бучки.
Добавя се накълцаният на ситно спанак и настъргана скилидка чесън. Подправя се с пипер и индийско орехче и се вари при непрестанно бъркане на умерен огън до сгъстяване.
Сместа трябва да бъде с консистенция такава, че при прокарване на лъжица да се образува вадичка, която не се слива лесно. Слага се кашкавала - настърган и се бърка до разтопяването му.
Гъстия спаначено-кашкавален бешамел се дърпа от котлона и прехвърля в купа, която се покрива с прозрачно домакинско фолио, така че да прилепва към сместа и да предотврати образуване на коричка.
Когато изстине се прибира за 8 часа в хладилник.
Спаначените крокети се оформят като се взима по лъжица от втвърдената смес и в стисната шепа се мачка леко до образуване на издължена, гладка крокета.
Ако лепне, дланите се навлажняват с вода периодично.
Всяка крокета се овалва първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета.
Пърженето започва чак след овалване в панировка и на последната.
Олиото се загрява на силен огън и спаначените крокети с кашкавал се пържат до златисто.
Изваждат се върху пласт кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Поднасят се топли с любим сос - майонеза, айоли или друг по избор.
Добър апетит!