ezine.bg»Рецепти»Предястия»Крокети»Спаначени крокети с кашкавал

Спаначени крокети с кашкавал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k598
Спаначени крокети с кашкавал
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
10/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Ако решите да приготвяте различни пържени топли предястия, да не забравите да включите и тези спаначени крокети"

Необходими Продукти

  • спанак - 150 г
  • олио - 50 мл
  • краве масло - 1 с.л.
  • брашно - 150 г
  • кашкавал - 100 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • лук - 50 г
  • чесън - 1 скилидка, голяма
  • индийско орехче - 2 щипки
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
  • Панировка
  • галета - около 300 г за овалване
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изкусителна хрупкава коричка и кремообразна вътрешност с вкус на спанак и кашкавал - това са тези прекрасни крокети.

Приготвят се на базата на така наречения твърд бешамел, а кашкавалът прави сместа да стегне още повече.

Лукът се запържва във олиото и маслото до омекване.

Сипва се брашното със солта и се бърка за кратко, след което се налива млякото и разбива с телена бъркалка, за да се разбият всички бучки.

Добавя се накълцаният на ситно спанак и настъргана скилидка чесън. Подправя се с пипер и индийско орехче и се вари при непрестанно бъркане на умерен огън до сгъстяване.

Сместа трябва да бъде с консистенция такава, че при прокарване на лъжица да се образува вадичка, която не се слива лесно. Слага се кашкавала - настърган и се бърка до разтопяването му.

Гъстия спаначено-кашкавален бешамел се дърпа от котлона и прехвърля в купа, която се покрива с прозрачно домакинско фолио, така че да прилепва към сместа и да предотврати образуване на коричка.

Когато изстине се прибира за 8 часа в хладилник.

Спаначените крокети се оформят като се взима по лъжица от втвърдената смес и в стисната шепа се мачка леко до образуване на издължена, гладка крокета.

Ако лепне, дланите се навлажняват с вода периодично.

Всяка крокета се овалва първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета.

Пърженето започва чак след овалване в панировка и на последната.

Олиото се загрява на силен огън и спаначените крокети с кашкавал се пържат до златисто.

Изваждат се върху пласт кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.

Поднасят се топли с любим сос - майонеза, айоли или друг по избор.

Добър апетит!

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: