Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Напукани сладки»Напукани сладки без брашно и набухвател

Напукани сладки без брашно и набухвател

marcheva14marcheva14
Новак
651533k
Напукани сладки без брашно и набухвател
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
25
"Да, могат да се приготвят чудни напукани сладки и без брашно или набухвател"

Необходими продукти

  • балсамов оцет - 1 ч.л. (5 мл)
  • черен шоколад - 200 грама (полусладък)
  • ванилов екстракт - 2 ч.л. (10 мл), Бурбонска ванилия
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • яйца - 2 броя (L размер)
  • захар - 100 грама
  • пудра захар - 120 грама
  • сол - 1/2 ч.л.
  • шоколадови капки - 90 грама
  • какао - 60 г, висок процент, пълномаслено
  • пудра захар - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте си фурната на 190 градуса и си подгответе плоска тава с хартия за печене.

Започнете с приготвянето на напуканите сладки. Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади.

Чукнете яйцата в купата на миксера, добавете ванилията, кристалната захар и балсамовия оцет.

Разбийте около 3-4 минути на висока скорост докато видите, че сместа е побеляла. Прибавете охладения разтопен шоколад и с помощта на шпатула разбийте до хомогенност.

Пресейте в купата на миксера какаото, пудрата захар и нишестето. Разбъркайте отново с шпатула и щом сместа стане хомогенна, добавете капките шоколад.

Получава се тежко тесто, доста трудно за разбъркване, поради което трябва да се използва дълга метална лъжица.

Сипете пудрата захар в малка чинийка. С помощта на лъжица за сладолед гребвайте топчета от шоколадовото тесто и ги овалвайте в пудрата захар.

Подредете топчетата в тавата за печене, като се старайте всяко топчета да тежи около 15-17 грама. Оставете разстояние между тях. Леко ги притиснете с длан, за да се получат като малки питки.

Печете 10 минути в предварително загрятата фурна.

Напуканите сладки без брашно и набухвател са готови.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: