Ezine.bg»Рецепти»Снакс»Гризини»Средиземноморски Гризини

Средиземноморски Гризини

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
822693k
Средиземноморски Гризини3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Хрупкави гризи по средиземноморска рецепта - ако ви се хапва бърз следобеден снак"

Необходими продукти

  • брашно от лимец - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч. бяло + за домесване
  • вода - 280 мл хладка
  • царевичен грис - 2 с.л.
  • зехтин - 3 с.л. ароматен
  • бяло вино - 5 с.л. сухо
  • суха мая - 1 пак. на Йоткер
  • морска сол - 1 ч.л.
  • маслини - 1 ч.ч. нарязани Каламата
  • захар - 1 ч.л., равна
  • сусамови семена - 2 с.л.
  • риган - 1 с.л.
  • За намазване на гризините
  • риган - ½ ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте заедно двата вида брашно и добавете към тях царевичния грис, солта, нарязаните на много ситно маслини и половината сусамови семена.

Активирайте маята в хладка вода със захар.

Изсипете брашното на плот, направете кладенче и изсипете в него шупналата мая и зехтина.

Омесете меко тесто, увийте го във фолио и го оставете на топло за 1 час.

След това го замесете за кратко върху набрашнен плот и го разделете на три части.

Разточете едната топка и я прехвърлете в тава върху леко намазнена хартия за печене.

Смесете в купичка зехтин със сушения розмарин и намажете кората с помощта на силиконова четка.

Поръсете я допълнително със сусам и риган.

Нарежете тестото на ленти, които след това усукайте вашите гризини.

Печете ги в предварително загрята фурна на 180 °C за около 10 минути с вентилатор.

Направете същото и с останалите топки тесто.

Средиземноморските Гризини са много вкусни.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: