Начин на приготвяне
Бланширайте карфиола, разчленен на розички за 6 минути в подсолена и вряща вода. Не трябва да омеква.
Отцедете го и оставете настрана.
В дълбок тиган загрейте олио и в него запържете лука и чесъна.
Сложете маслото, розичките карфиол, сол и пипер и захлупете с капак тигана.
Задушете така зеленчука за около 10 минути на умерен до слаб огън. Може да разбъркате по средата на това време, за да сте сигурни, че няма да загори или залепне.
Сипете сметаната, разбъркайте и задушете още за кратко или докато карфиолът стане крехък и напълно готов.
За да не загаря сметаната, сипете и малко водичка към карфиола на тиган.
Поднесете вкусният задушен карфиол топъл. Подходящ е за гарнитура към всякакви риби и птичи меса.
Добър апетит с този задушен карфиол със сметана!