Начин на приготвяне
Смесете в купа солта, захарта и брашното, разбъркайте. Сипете маслото, разрязано на кубчета и миксирайте до получаване на трохи.
Сипете 3 с.л. студена вода, размесете с ръка. Трябва да се образува тесто, при нужда - добавете още една лъжица вода. Оформят се плоска топка, увива се в стреч фолио и се слага в хладилник да стегне за час.
След като време измине, разточете масленото тесто с помощта на точилка. Разточването трябва да се случва от центъра към края със завъртане на тестото.
Сложете го в тава, постлана с хартия за печене. Продължете приготвянето на плодовия тарт с разрязването на кайсиите на две. Посипете ги със захар и ги сложете в средата на тестото.
Края на тестото, по който няма плодове, се нагъва на хармоника внимателно. Ароматния тарт се поръсва с филирани бадеми.
В блендер сипете кайсиево сладко. След като го смелите, сипете го в тенджера с малко вода на котлона да заври.
Междувременно изпечете френския тарт с бадеми и кайсии за 35 мин. на 200-градусова фурна. След като е готов, се маже със сладкото. Оставя се да изстине и се поднася със сладолед или сметана.