Начин на приготвяне
Сипете в дълбок съд водата и солта. Застелете голяма тава с хартия за печене. Посипете със сол около 1 см. Солта трябва да е толкова, колкото ципурата да може да се постави отгоре.
Почистете ципурата от вътрешностите, измийте ги и ги подсушете с хартия. Оставете люспите. Оставете рибата, отгоре посипете останала сол равномерно.
Лесно ще разберете кога рибата е опечена, ако оставите окото и опашката непокрити със сол. Ако не е готова, окото ще е почти черно, а ако е готова - побеляло.
Ципурата се пече на 200 градуса в предварително затоплена фурна за около 20 минути.
Когато печената риба е готова, оставете за няколко минути и с чукче започнете да сваляте солната обвивка.
Поднесете ципурата, печена в сол с гарнитура от резен лимон и салата.