Биволски питки

Румяна СакалийскаРумяна Сакалийска
Ветеран
3191k5187
Биволски питки3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Никога не ни стига една от тези питки - винаги искаме още и още"

Необходими продукти

  • биволско мляко - 200 мл прясно
  • зехтин - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 5 г
  • биволско кисело мляко - 2 с.л.
  • белтъци - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 450
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • биволско сирене - 300 г
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтъци - 2 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • ЗА ПОРЪСВАНЕ
  • шарена сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа изсипваме биволско прясно мляко, прибавяме зехтина, захарта, маята и разбъркваме. Оставяме тази смес на топло за 15 минути.

След това прибавяме предварително разбитите белтъци с киселото мляко и солта.

Малко по малко прибавяме пресятото брашно и замесваме меко тесто.

Намазняваме тестото и го оставяме да втаса за 45 минути.

Втасалото тесто накъсваме на равни части.

С помощта на ръцете или точилка правим кора, в средата слагаме биволско сирене и завиваме на топка.

Подреждаме малките питки в намазнена тава и ги намазваме с разбития жълтък с вода.

Най-отгоре поръсваме със шарена сол.

Печем биволските питки в предварително загрята фурна на 180°C за 15-20 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: