Начин на приготвяне
Продуктите са за незалепващ тиган с диаметър 25 см.
Пригответе плънката за баницата, като сготвите първо патладжана.
Разполовете го надлъжно, натрийте със сол и оставете да си пусне горчилката.
Измийте зеленчука, намажете го от всички страни със олио и изпечете в загрята на 200°C фурна за 30 минути или докато омекне добре. По желание може да си го изпечете и на тиган.
Отделете вътрешността на патладжана и я накълцайте. За такава малка баница ще ви трябва 200 г от месестата част на зеленчука.
Натрошете при нея сиренето, накълцайте и пресния чесън и добавете 40 г белтък. Ако сиренето не е много солено, може да си добавите и сол.
Замесете си тесто за баница, като пресеете брашното в купа и смесите със солта, водата, две лъжици олио, 10 грама белтък и чаена лъжица оцет. Месете върху леко набрашнен плот, докато стане гладко и еластично.
Ползвам специално брашно за баница на известна българска марка, което е чудесно за тази цел, и съм много доволна.
Разделете тестото на 4 топчета и всяко разточете на фина полупрозрачна кора. Поръсвайте си брашно, докато точите, и готовата кора мажете обилно с меко масло.
Разпределяйте от плънката, завивайте на охлюв и поставяйте в обилно намазнения тиган. Така процедирайте и с останалите кори, докато получите малка вита баница. Разбира се, ако искате да е двойно по-голяма, продуктите се удвояват и ще ни трябва по-голям тиган.
Аз предпочитам да не е чак толкова голям, за да е лесно за обръщане.
Намажете отгоре баницата с още масло или пък, ако ви е останал от яйчения белтък.
Печете на 4-5-та степен от 9 и отгоре покрийте с капак или алуминиево фолио.
Когато отдолу баницата се е зачервила добре, обърнете и от другата страна, но за по-кратко време. Накрая може да намалите котлона на 3-та степен.
Ако е поела мазнината, налейте си още олио и не се притеснявайте - домашно точените баници си искат мазнинка, за да станат както трябва.
Тази класика - баница на тиган с патладжани е семпла, но много вкусна. Хапвайте, докато е топла топла!