Начин на приготвяне
1. Пригответе си плънката, като накълцате и задушите в част от олиото праза. Добавете почистените и нарязани гъби сърнели и задушете и тях до омекване. Подправете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.
2. Разбийте едното яйце с киселото мляко, а другото с прясното. И в двете смеси сложете по една щипка сол.
3. Намазнете тиган с незалепващо покритие и дебело дъно. При мен диаметърът е 21-22 см за две баници на тиган, които приготвям една след друга.
4. Положете една кора, така че краищата и да стърчат навън. Разпределете от плънката с праз и гъби и ако в нея няма много мазнина, напръскайте допълнително олио. Поръсете с част от разбитото с кисело мляко яйце и накрая част от кашкавала.
5. Втората кора разполовете и сложете едната половина върху плънката, разпределете на същия принцип още от гъбите, яйчено-млечната смес и кашкавала, но този път нарежете и парченца масло.
Последвайте от другата половина и пак плънка, а накрая напръскайте и с част от прясното мляко с яйце.
Завийте навътре стърчащите краища, запечатвайки добре и намазвайки с прясно мляко и яйце, за да слепнат и омекнат.
6. Захлупете с капак тигана и печете на слаб огън 10 минути, после обърнете за приблизително още толкова време и от другата страна.
7. Повторете същото и с останалите три кори и плънка за още една баница на тиган с праз и гъби.
Добър апетит!
* Приложих снимки на баницата и откъм едната, и откъм другата и страна, защото ми изглеждаха еднакво привлекателни. От едната се вижда плънката и е по мека, а от другата е хрупкава. Просто разкош!
Голяма част от очарованието на тази баница е това, че е приготвена със силно ароматните гъби сърнели.