Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баница на тиган»Баница на тиган с праз и гъби

Баница на тиган с праз и гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Баница на тиган с праз и гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Бърза баница на тиган, която влиза моментално в списъка ни с любими"

Необходими продукти

  • кори за баница - 6 бр. Одрински, от правоъгълните
  • яйца - 2 бр. големи
  • праз - 250 г
  • гъби - 250 г сърнели
  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - около 100 мл
  • олио - 70 мл.
  • краве масло - 20 г
  • кашкавал - 250 г настърган
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе си плънката, като накълцате и задушите в част от олиото праза. Добавете почистените и нарязани гъби сърнели и задушете и тях до омекване. Подправете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.

2. Разбийте едното яйце с киселото мляко, а другото с прясното. И в двете смеси сложете по една щипка сол.

3. Намазнете тиган с незалепващо покритие и дебело дъно. При мен диаметърът е 21-22 см за две баници на тиган, които приготвям една след друга.

4. Положете една кора, така че краищата и да стърчат навън. Разпределете от плънката с праз и гъби и ако в нея няма много мазнина, напръскайте допълнително олио. Поръсете с част от разбитото с кисело мляко яйце и накрая част от кашкавала.

5. Втората кора разполовете и сложете едната половина върху плънката, разпределете на същия принцип още от гъбите, яйчено-млечната смес и кашкавала, но този път нарежете и парченца масло.

Последвайте от другата половина и пак плънка, а накрая напръскайте и с част от прясното мляко с яйце.

Завийте навътре стърчащите краища, запечатвайки добре и намазвайки с прясно мляко и яйце, за да слепнат и омекнат.

6. Захлупете с капак тигана и печете на слаб огън 10 минути, после обърнете за приблизително още толкова време и от другата страна.

7. Повторете същото и с останалите три кори и плънка за още една баница на тиган с праз и гъби.

Добър апетит!

* Приложих снимки на баницата и откъм едната, и откъм другата и страна, защото ми изглеждаха еднакво привлекателни. От едната се вижда плънката и е по мека, а от другата е хрупкава. Просто разкош!

Голяма част от очарованието на тази баница е това, че е приготвена със силно ароматните гъби сърнели.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: