Начин на приготвяне
1. Измийте добре копривата, като внимавате да не ви изгори. Ползвайте дебели ръкавици, тъй като понякога тънките не предотвратяват ужилването. Дори и това темпераментно растение да ви жегне и покаже характер, не се тревожете - макар да боли, казват, че ужилването от коприва е дори полезно.
Попарете растението във връща вода за около минута. След тази процедура вече може да манипулирате копривата спокойно, без да се притеснявате, че ще ви ужили.
Отцедете от водата (нея може да запазите, за да сварите вътре зеленчуците за бульона и така той да стане по-богат и по-полезен)
Нарежете листата и оставете настрана.
Във водата сложете обелената глава лук, леко цепната, целия, също цепнат домат, скилидките чесън, почистения морков и стръковете магданоз. Варете бульона 25 минути с малко сол и олио.
През това време си почистете пресния зелен чесън, другия морков и гъбите. Накълцайте ги на дребно като за супа.
В тенджерка загрейте маслото с малко олио и запържете моркова и чесъна. Добавете и гъбите, а след 2 минутки налейте прецедения бульон. При нужда може да се долее и вода, толкова количество, колкото ви харесва да е на гъстота.
Сложете в зеленчуковата чорба клонките мащерка, черен пипер и сол на вкус.
Добавете ориза и нарязаната коприва и варете супата от коприва 20 минути на умерен огън.
Готовата топла чорба от коприва и гъби поднесете с филийки препечен хляб.
Добър апетит!