Печено агнешко с плънка

ЛидияЛидия
Новак
41348
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
270 мин.
Порции
16
"Наближаващите Великденски празници са един страхотен повод да приготвите печено агнешко месце"

Необходими продукти

  • ориз - 500 г
  • агне - гръдният кош на агнето + дреболиите
  • доматено пюре - 1/2 компотен буркан
  • зелен лук - 8 - 10 стръка
  • лук - 2 - 3 глави
  • гъби - 500 грама
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • девесил - пресен
  • джоджен - пресен
  • червен пипер
  • черен пипер
  • вода
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете в подходяща купичка 2 лъжици червен пипер, 2-3 щипки черен пипер, 2-3 лъжички сол и 3 лъжици олио. Добавете ситно нарязаните джоджен и девесил, разбъркайте много добре.

С получената смес намажете обилно агнешкото месо отвсякъде, след което го сложете в достатъчно голяма тава.

Следва приготвянето на плънката. Загрейте мазнина в дълбок тиган и запържете почистените и нарязаните гъби и агнешки дреболии. След това прибавете към тях морковите и лука, оставете да се задушават. Добавете около 400 мл вода, сол, червен пипер и измития ориз.

Разбърквайте плънката докато оризът усвои течността. Прибавете доматеното пюре, а накрая овкусете и с подправките - пресен джоджен и девесил, черен пипер.

Напълнете агнето и внимателно зашийте с конец. Сложете го в тавата и налейте около вода, която да достига почти догоре.

Покрийте тавата с фолио за печене и сложете в загрята на 180-200 градуса фурна. Печете агнето около 3-4 часа или до пълна готовност.

Разделете готовото агне на порции и поднесете със свежа зелена салата.

Печеното агнешко с плънка е готово.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: