Начин на приготвяне
Сипете в подходяща купичка 2 лъжици червен пипер, 2-3 щипки черен пипер, 2-3 лъжички сол и 3 лъжици олио. Добавете ситно нарязаните джоджен и девесил, разбъркайте много добре.
С получената смес намажете обилно агнешкото месо отвсякъде, след което го сложете в достатъчно голяма тава.
Следва приготвянето на плънката. Загрейте мазнина в дълбок тиган и запържете почистените и нарязаните гъби и агнешки дреболии. След това прибавете към тях морковите и лука, оставете да се задушават. Добавете около 400 мл вода, сол, червен пипер и измития ориз.
Разбърквайте плънката докато оризът усвои течността. Прибавете доматеното пюре, а накрая овкусете и с подправките - пресен джоджен и девесил, черен пипер.
Напълнете агнето и внимателно зашийте с конец. Сложете го в тавата и налейте около вода, която да достига почти догоре.
Покрийте тавата с фолио за печене и сложете в загрята на 180-200 градуса фурна. Печете агнето около 3-4 часа или до пълна готовност.
Разделете готовото агне на порции и поднесете със свежа зелена салата.
Печеното агнешко с плънка е готово.