Начин на приготвяне
Смесете заквасената сметана със содата и оцета. Изчакайте сместа да шупне.
Междувременно в дълбока купа пресейте брашното. В средата му направете кладенче и сипете вътре солта, захарта, олиото и сметаната.
Постепенно замесете меко тесто. Ако лепне прекалено много, добавяйте си още малко брашно. Ако пък е твърде сухо, добавете малко вода. Накрая трябва да получете меко тесто, но не го месете прекалено дълго.
Намазете ръцете си и оформете малки хлебчета - 5 на брой.
Сложете хартия за печене в тава и сложете хлебчетата вътре. В средата на всяко едно сложете по резен масло. Поръсете леко с брашно и добавете настъргания кашкавал.
Загрейте фурната на около 180 градуса (без вентилатор). Печете до готовност - около 30 минути.
Охладете хлебчетата върху решетка и поднесете.
Содените хлебчета със сметана са много вкусни!