Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Содени хлебчета със сметана

Содени хлебчета със сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Содени хлебчета със сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • вода - 100 мл
  • заквасена сметана - 200 грама
  • брашно - около 400 грама
  • масло - 25 грама
  • олио - 2 с.л. + за намазване
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кашкавал - за поръсване
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете заквасената сметана със содата и оцета. Изчакайте сместа да шупне.

Междувременно в дълбока купа пресейте брашното. В средата му направете кладенче и сипете вътре солта, захарта, олиото и сметаната.

Постепенно замесете меко тесто. Ако лепне прекалено много, добавяйте си още малко брашно. Ако пък е твърде сухо, добавете малко вода. Накрая трябва да получете меко тесто, но не го месете прекалено дълго.

Намазете ръцете си и оформете малки хлебчета - 5 на брой.

Сложете хартия за печене в тава и сложете хлебчетата вътре. В средата на всяко едно сложете по резен масло. Поръсете леко с брашно и добавете настъргания кашкавал.

Загрейте фурната на около 180 градуса (без вентилатор). Печете до готовност - около 30 минути.

Охладете хлебчетата върху решетка и поднесете.

Содените хлебчета със сметана са много вкусни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: