Начин на приготвяне
Кашкавалът и сиренето се настъргват с помощта на ренде.
Слагат се в дълбока купа и към тях се прибавя омекналото краве масло.
В оригиналната рецепта за ретро кифлички се използва маргарин, но аз предпочетох да използвам краве масло.
Добавя се киселото мляко с разбъркана в него сода бикарбонат и предварително пресятото брашно.
Всичко се омесва хубаво. Получава се меко и лепкаво тесто, което се оформя на топка, покрива със свежо фолио и оставя поне за два часа в хладилник.
Охладеното тесто се разделя на осем топки. Всяка кора се разточва върху набрашнен плот на кръг с големината на чиния.
Разточеното тесто за кифлички се разрязва от центъра към периферията на триъгълници.
Всяко триъгълниче се навива от широката част към върха и се оформя малка кифличка.
Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
Получават се много вкусни, меки и пръхкави кифлички от стария тефтер.