Начин на приготвяне
Картофите се сваряват в подсолена вода. Обелват се и се настъргват на ренде.
Към тях на няколко пъти се прибавя прясно мляко, омекнало краве масло и ако е необходимо сол на вкус.
Картофите се объркват хубаво до получаване на пюре с желаната гъстота и гладкост.
Лукът се обелва, нарязва на ситно и задушава в мазнина. Малко след това към него се добавят нарязаните на дребно скилидки чесън, кубчета морков и чушки.
След като омекнат се прибавя каймата. Разбърква се докато стане на трохи и побелее. Следва разтвореното в малко вода доматено пюре.
Ястието се разбърква и овкусява със сол, смлян черен пипер и сух риган. Налива се малко червено вино за аромат и по-деликатен вкус.
Накрая, малко преди готовност, се добавят консервираните царевица и грах. Готви се още около две-три минути и всичко се прехвърля в тавичка. Отгоре върху сместа от кайма и зеленчуци се разстила картофеното пюре. Завършва се с настъргана моцарела.
Овчарският пай се слага във фурна и се запича за около 45 минути до хубав загар.
Богатият овчарски пай с кайма и моцарела е много вкусен.