Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодов сладкиш»Зимен портокалов сладкиш

Зимен портокалов сладкиш

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Зимен портокалов сладкиш3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Отделяйте си хубави зимни рецепти, за да зарадвате всички у дома с тях - такава е и тази за зимния портокалов сладкиш"

Необходими продукти

  • портокали - 1 бр. кората
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 190 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • краве масло - 200 г разтопено
  • захар - 200 г
  • кардамон - 3 шушулки, само зрънцата
  • бадеми - 100 г ситно смлени
  • За сироп
  • портокали - 2 бр.
  • вода - 125 мл
  • захар - 225 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера на котлона слагаме водата и захарта за сиропа. Портокалите се разрязват на филийки и се слагат в тенджерата, щом захарта се разтопи.

Оставете да ври 10-15 мин. на слаб котлон. Целта е портокалите да пуснат аромата си и да станат по-меки, но не и на каша.

Махнете от огъня, извадете портокаловите кръгчета и заделете настрани. През това време в купа чукнете яйцата и захарта до пухкав сняг. В същата купа пресейте брашното и бакпулвера.

Разбъркайте с дървена лъжица, за да не спадне обемът. Добавете бадемите, кардамона, масло и портокаловата кора, настъргана.

Пригответе си тава 25 см с хартия за печене. Намазнете я. Най-отдолу подредете заделените портокалови кръгчета. Сложете и отстрани по тавата. Трябва да залепнат.

Върху тях сипете сместа за портокаловия сладкиш. Печете за 45 мин. на 170 градуса или до готовност.

Щом разкошният сладкиш е готов, оставете да изстине върху решетка за пет минутки. После обърнете в голям поднос.

Сиропирайте сладкиша преди поднасяне.

Зимният портокалов сладкиш е чудесен лек десерт за всеки ден!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: