Начин на приготвяне
В тенджера на котлона слагаме водата и захарта за сиропа. Портокалите се разрязват на филийки и се слагат в тенджерата, щом захарта се разтопи.
Оставете да ври 10-15 мин. на слаб котлон. Целта е портокалите да пуснат аромата си и да станат по-меки, но не и на каша.
Махнете от огъня, извадете портокаловите кръгчета и заделете настрани. През това време в купа чукнете яйцата и захарта до пухкав сняг. В същата купа пресейте брашното и бакпулвера.
Разбъркайте с дървена лъжица, за да не спадне обемът. Добавете бадемите, кардамона, масло и портокаловата кора, настъргана.
Пригответе си тава 25 см с хартия за печене. Намазнете я. Най-отдолу подредете заделените портокалови кръгчета. Сложете и отстрани по тавата. Трябва да залепнат.
Върху тях сипете сместа за портокаловия сладкиш. Печете за 45 мин. на 170 градуса или до готовност.
Щом разкошният сладкиш е готов, оставете да изстине върху решетка за пет минутки. После обърнете в голям поднос.
Сиропирайте сладкиша преди поднасяне.
Зимният портокалов сладкиш е чудесен лек десерт за всеки ден!