Начин на приготвяне
Изсипете в подходящ съд повечето вода, стоплете я и добавете в нея маята и 1 с.л. мед. Добавете бялото брашно и разбъркайте. Ще се получи каша, която трябва да оставите на топло място за 8 мин.
В другата част от водата сипете солта.
В купа сложете пълнозърнестото брашно и направете кладенче. Там изсипете кашата с маята, семената, олиото и лешниците.
Замесете тесто и щом започне да се отделя от съда, го прехвърлете върху набрашнен плот. Размесете в продължение на 10 мин.
Ще се получи меко и еластично тесто, което трбява да оформите на топка и да оставите да втаса в намазнена купа.
Разточете тестото, прегънете го на две, а след това навийте. Усучете го на плитки и после направете леки разрези отгоре. Сложете хляба в намазнена тава 22 см и оставете на топло за 60 мин.
Поръсете пълнозърнестото хлебче с маково семе и брашно, затоплете фурната, включвайки я на 200 градуса.
Печете пълнозърнестото хлебче с ядки и семена за 25 минути.
За да се получи хрупкав хляб със семена, покрийте с кърпа за 10 мин. след изпичане, за да се запази коричката.